Kohafilee tomati fondue ja julienned köögiviljadega. Eelroaks värske salat.

Täna õnnestus teha õhtusöögiks midagi tõeliselt maitsvat. Nõmme turult Pärnu kalapoest sain värsket kohafileed. Seda toitu võib teha ükskõik mis valge kalaga, aga meil müüdavast on koha parim. 

Eelroaks tegin värsket salatit. Selleks pese ja kuivata roheline salat (kasutasin täna firillice). Maitsesta roheline salat eraldi kausis oliiviõli, soola ja balsamico äädikaga. Maitsesta eraldi ka tomatid - talvised tomatid vajavad maitseks rohkem soola ja pipart. Lisaks panin salatisse paprikat ja kurki. Head maitset andsid peenelt hakitud petersell, roheline sibul ja granaatõuna seemned.


Pearoaks läheb vaja (kahele):
  • 1 kohafilee (saab 4 fileetükki)
  • 1 porgand
  • natuke porru valget osa
  • pool sellerivart
  • 4 tomatit
  • värsket tüümiani 
  • 2 küüslauguküünt
  • 1-2 šarlottsibulat
  • soola, pipart, võid, loorberi leht, õli
Tee nii:
  1. Puhasta kala naha pool soomustest, tõmmates noa seljaga tugevalt mööda nahka. Vajadusel lõika filee ääred ilusaks. 
  2. Lõika filee 4 võrdse kaaluga tükiks. Näeb kenam välja, kui teed lõiked natuke diagonaalis. 
  3. Lõika iga tüki selja peale nahka 2 sisselõiget. Nii ei lähe kala küpsedes kaardu. 
  4. Maitsesta mõlemalt poolt soola ja musta pipraga. Raputa peale hakitud tüümian ja pane kile sisse külmkappi, kuni teised asjad enam vähem valmis. 
  5. Koori tomatid. Selleks võta tomatitel välja südamik ja tee ristlõige taha. Pane tomatid korraks keevasse vette ja seejärel jahuta jäävees. Koori tomatid. 
  6. Eemalda tomatitel seemned ja vedelik ja haki viljaliha kuubikuteks. 
  7. Haki šarlottsibul peeneks ja pane õliga pannile. Maitsesta soolaga. Kuumuta klaasjaks ja hoidu pruunistamast.
  8. Kui sibul on pehmenenud, lisa tomatid. Maitsesta soola, pipra ja suhkruga. Kui tomatid on head ja küpsed, siis suhkrut ei ole vaja. Lisa 2 küüslauguküünt ja loorberileht. Ma lisasin seekord hakitud noore tüümiani, aga muidu lisatakse lihtsalt tüümianioks, mis pärast ära võetakse. Kata küpsetuspaberiga, mille keskele on tehtud auk ning küpseta keskmisel tulel. Jälgi, et põhja ei kõrbeks. Valmis on siis, kui vedelik on ära aurustunud. Kuidas voltida küpsetuspaberit, vaata siit.
  9. Lõika porgandist, sellerist ja porrust peened ribad. Küpseta need l’étuvé meetodil ehk omas mahlas. Selleks pane köögivili potti ja lisa vedelikku (vett) kuni pool köögiviljade kõrgust. Pane vette tükk võid ja maitsesta soolaga. Kata küpsetuspaberiga, mille keskel on auk. Vahepeal proovi, kas köögivili on valmis. Kui saab varem valmis ja vedelikku on alles, siis auruta vedelik suurel kuumusel kiiresti ära. Perfektne oleks kõik köögiviljad eraldi küpsetada, sest siis igaüks õige küpsusastmega, aga selle jaoks vaja aega või rohkem potte ja pliite.
  10. Võta kala külmkapist ja kasta jahusse. Lase pann kuumaks ja pane kala nahk allapoole õli sisse praadima. Kuumust on vaja aga jälgi et ära ei kõrbeks. Keera ümber 1 korra. 
  11. Säti nii, et kõik saaks ühel ajal valmis või keera vahepeal tuli köögiviljadelt alt ära vahepeal ja lõpeta küpsetamine kui kala hakkab valmis saama. 
  12. Serveerimisel pane kõige alla tomati fondue, selle peale kala ja siis köögiviljaribad. 
 See roog ei ole absoluutselt keeruline, vaid võtab lihtsalt aega. Sõltub kui kiire sa ise noaga oled.












Toit on tervislik, pakub maitseelamusi ja kõhus ebameeldivusi ei põhjusta.

Comments

Popular Posts