Punasesõstra-beseekook


Väiksest saadik olen armastanud ema tehtud punasesõstra plaadikooki pisaratega. Anni Arro kokaraamatust leidsime sarnase koogi retsepti aga kook tuleb uhkem ja kõrgem. Varem oleme kasutanud maamune aga seekord ei olnud viitsimist eraldi kuhugi mune ostma minna ja proovisin kõige tavalisemaid puurikanade mune. Erinevus - munavalge kiht tuli valege munadega poole õhem! Siiski kook tuli hea ja maitsev. 

Põhi:
200g võid
300g jahu (1dl=60g)
2 spl vanillisuhkrut
120g suhkrut (1dl=80g)
4 munakollast
näpuotsatäis soola

Kate:
7 munavalget
200g suhkrut
250g punaseid sõstraid
näpuotsatäis soola

Tee nii:
1. Soojenda ahi 180 kraadi peale.
2. Eralda munakollased ja munavalged. Jälgi, et munavalgesse ei satuks kübekestki munakollast, sest muidu ei lähe munavalge vahtu. Munavalgete kauss peab olema täielikult puhas ja kuiv. 
3. Sega omavahel või ja jahu, külm või jahu sisse hakkides. Lisa suhkur, vanillisuhkur ja munakollased. 
4. Sõtku tainas käte vahel ühtlaseks ja pane küpsetuspaberiga voodertatud koogivormi. Tee kahvliga põhjale augud sisse. 
5. Küpseta põhja 10-15 minutit kuni see on kuldpruun. 
6. Vahusta munavalged näpuotsatäie soolaga ja kui valged on hakanud vahtu minema, lisa suhkur. Vahusta kuni tekib kõva ja kohev vaht.
7. Voldi õrnalt marjad munavalgesse. Väldi ülesegamist. 
8. Pane kate eelküpsetatud põhjale ja küpseta 150 kraadises ahjus ca 25 minutit, kuni besee on pealt beežikas. Peale küpsetamist peab kook kokkuvajumise vältimiseks aeglaselt jahtuma. Jäta kook ahju ja ahjuuks paokile.
9. Enne serveerimist lase koogil jahtuda. 


Comments

Popular Posts