Lillkapsa kreemsupp krutoonidega

Lillkapsa kreemsupi sisse panin:
2 suurt šarlottsibulat (sobib ka mugulsibul)
5 küüslauguküünt
1 keskmise lillkapsa õisikud
400ml 35% rõõska koort
soola, musta pipart (ilusa valge kreemi saamiseks jäta must pipar ära)
õli sibulate kuumutamiseks

Krutoonide jaoks läheb vaja:
selitatud võid
paar viilu röstsaia
natuke soola

Krutoonide valmistamiseks pane paar viilu saia sügavkülma. Kui saiad on külmunud, on neid kergem sirge äärega väikesteks kuubikuteks lõigata. Kõigepealt eemalda saia ääred ja siis lõika terava noaga võimalikult ühesuurused krutoonid. Saia ääreosa ära kasuta. Kuumuta pann ja pane sinna selitatud või, krutoonid ja soovi korral raputa peale natuke soola. Sega krutoone kogu praadimise aja pannilabidaga või proovi neid liigutada õhku visates. Seda viimast varianti võib olla kehva panni ja elektripliidiga raske teha. Krutoonid valmivad väga kiiresti. Võta kohe pannilt ära, kui kuldne värv saavutatud. Ideaalis peaks olema ühesuurused krutoonid mis on igast küljest kenad kuldsed.


Selitatud või tegemiseks osta kvaliteetne või. Kasutan soomlaste Valio võid, sest kuuldavasti pidi saama selitamisel kõige rohkem rasvainet. Kuumuta võid potis tasasel tulel, nii eraldib piimavalk ja rasv. Piimavalk vajub alla ja jääb kollane läbipaistev rasv. Kui peale tuleb vaht, siis koori see ära. Vala ettevaatlikult rasv pealt ära ja säilita kaetud anumas külmkapis. Kui rasva sisse satub valku, sõelu see peene sõelaga ja võid kasutada ka näiteks marlit või kohvifiltrit. Selitatud võiga saab teha lisaks krutoonidele ka imemaitsvaid krõbedaid pannkooke (kasuta õli asemel praadimisel ja taignas) ja praetud kartuleid. Selitatud või suitsemispunkt on märksa kõrgem kui tavalisel võil ja tänu sellele saab seda praadimisel kenasti kasutada.





Supp tee nii:
1. Viiluta sibul peeneks ja hauta potis soola ja õliga läbipaistvaks.
2. Lisa lillkapsaõisikud, küüslauguküüned ja koor. Lisa veel vett, et kõik lillkapsad oleksid vedeliku sees. Kata küpsetuspaberiga ja keeda madalal kuumusel, kuni lillkapsad on pehmed. Jälgi, et üle ei keeks. 
3. Vala ära enamik vedelikku (teise anumasse ootele) ja blenderda supp kreemjaks. Blenderi puudumisel kasuta näiteks saumiksrit. Mida kreemisemat suppi tahad, seda paremat köögitehnikat on vaja. Peale blenderdamist võid supi lasta ka läbi sõela. Siis on kindel, et jääb ühtlane kreemjas supp. 
4. Pane supp potti tagasi ja lisa nii palju ootele pandud vedelikku, kuni saad supile soovitud paksuse. Maitsesta soola ja pipraga. Kui tahad esinduslikku valget suppi, siis ära musta pipart pane. Pipart võib alati ka otse supile purustada. 
5. Paku sooja suppi koos krutoonidega. Kui supp on rõõsa koorega siis üldiselt sellised krutoonid sobivad väga hästi.





Comments

Popular Posts