Rannakarbid koorekastmes

Sinimerakarpide valmistamine on võrreldes paljude muude toitudega üpris lihtne. Aega võtab karpide puhastamine ja natuke ka sibula ja peterselli hakkimine, aga lõpuks kuumutamisaeg on ca 5 minutit. 

Palju on uuritud ka karpide hinna kohta ja kust neid osta saab. 1 võrgutäis maksab ca 6 eurot ja sellest jätkub 3-6 inimesele (sõltub kui palju keegi tahab). Osta saab suurematest Selveritest, Stockmannist ja Mati Kalapoest (Rocca al Marest sõita Keila poole linnast välja, jääb linna piiril paremat kätt). Mati Kalapoes vahel nädalalõpupakkumised 4.50 eur kilo.

Mida pakkuda sinimerekarpide kõrvale?
Kindlasti osta mingit head värsket valget saia - näiteks prantsuse baguett. Kui karbid on söödud, siis saab kastme koos saiaga ära süüa. Traditsiooniliselt pakutakse karpide kõrvale friikartuleid majoneesiga. Ma tavaliselt teen karpe eelroaks ja midagi peale saia kõrvale ei paku.

Vaja läheb (3-6 portsu):
1 võrgutäis rannakarpe
200ml valget veini
100g šarlottsibulaid
pool küüslauku (valikuline)
400ml rõõska koort (võib ära jätta)
Kimp peterselli
Soola
Sidrunit pigistamiseks (valikuline)
Ciabattat, baguetti või muud saia järelejäänud kastme söömiseks

Tee nii:
1.    Pese ja kuivata petersell. Kui petersell on kuiv, siis haki see hästi peeneks.
2.    Haki šarlottsibulad väikesteks ühesuurusteks tükkideks.
3.    Puhasta karbid: tõmba ära „habe“ ja vajadusel kraabi karbid puhtamaks. Kui karbid on liivased, võib nad panna natukeseks soolvette likku. Nii lähevad karbid lahti ja saab ära loputada. Loputa puhastatud karbid külma vee all. Viska ära katkised ja surnud karbid. Karp on surnud, kui ta on lahti ja ei läbi koputamistesti. Peale karbi vastu lauda koputamist peaks karp sulguma.
4.    Pane vahukoor keema. Ära enam pliidi kõrvalt lahku, sest koor võib kergesti üle keeda. Keeda koor paksemaks – vähenda kuni poole võrra.
5.    Pane suurde potti valge vein ja sibulad. Keeda kuni sibulad on pehmed. Lisa karbid ja kata kaanega. Tuli pliidil peaks olema selline, et tekib aur. Auruta karpe kaane all 2 minutit, siis sega ja auruta veel paar minutit. Kui karbid on lahti läinud, siis tõsta karbid teise kaussi ja kata sama kaanega, mis potil peal oli.
6.    Nüüd on potis alles sibulad, vein ja karpidest tulnud vedelik. Lisa sinna juurde vahukoor. Vahukoore võid valada läbi sõela, kui nahk on peale tulnud.
7.    Keeda kastet kuni on sobiv paksus.
8.    Lisa hästi peenelt hakitud petersell. Maitsesta soolaga ja lisa vajadusel natuke sidrunimahla. Kui kaste on valmis, vala karbid tagasi potti. Ära unusta maitsta! Sega karbid kastmega ja serveeri supitaldrikutes.
9.    Kõrvale paku kastmesse kastmiseks head valget saia.




Comments

Popular Posts