Täiuslik ratatouille

Täna õnnestus esimest korda teha minu jaoks täiuslik ratatouille. Olen seda kunagi varem mõne teise retsepti järgi teinud ja siis ei ole ise rahule jäänud. Täna kasutasin retsepti FCI'st saadud kokaraamatust The Fundamental Techniques of Classic Cuisine. Vastavalt oma maitse-eelistustele ja külmkapi sisule jätsin välja baklažaani ja värske basiiliku ja lisasin omalt poolt selleri. Rohelise paprika asemel panin kollase. Kogused määrasin selle järgi, kui palju mul midagi kodus olemas on. Tükid lõikasin suhteliselt peeneks, sest tahtsin teha sellist rooga, nagu pakub Tallinna restoran Ribe. Endalegi väikseks üllatuseks tuli välja just selline, nagu ootasin: hamba all õrnalt krõmpsuv ja imemaitsev ratatouille.

Vaja läheb (jätkub kahele):
  • 1 sibul;
  • 2 erinevat värvi paprikat;
  • pool suvikõrvitsat;
  • 5 väiksemat tomatit;
  • 1 sellerivars;
  • hulgaliselt oliiviõli;
  • soola, pipart;
  • kimp värsket tüümiani;
  • paar küüslauguküünt;
  • bouquet garni - loorberileht, tüümianioks (kui on, siis võib lisada näiteks petersellivarsi ja basiilikut)
Valmistamise aeg 90 minutit.

Tee nii:
  1. Koori tomatid. Selleks võta väikse noaga südamik ja tee teisele küljele ristlõige. Pane tomatid korraks keevasse vette, mis naha lahti võtab. Jahuta tomatid jäävees ja koori. 
  2. Eemalda tomatitel vedelik ja seemed viljalihast. Lõika viljaliha väikesteks kuubikuteks.
  3. Tükelda sibul peeneteks ühesuurusteks tükkideks. 
  4. Tükelda seller ühesuurusteks väikesteks tükkideks.
  5. Puhasta ja haki paprika ühesuurusteks väikesteks tükkideks.
  6. Pane pann tulele ja pannile ohtralt oliiviõli. Esimesena lisa sibul ja seller. Kuumuta 5 minutit. Maitsesta soola ja purustatud musta pipraga. Ära pruunista.
  7. Lisa tükeldatud paprika. Kuumuta 5 minutit.
  8. Vahepeal eralda tomatimahlast sõelaga seemned. 
  9. Lisa tomatid pannile. Maitsesta veel soolaga. Kuumuta veel 5 minutit. 
  10. Lisa tomatimahl ja natuke vett pannile, et segu oleks vedeliku sees. Lisa bouquet garni ja kuumuta ca 30 minutit. 
  11. Haki noor tüümian hästi peeneks.
  12. Haki suvikõrvits paprikatükkidega sama suurusteks kuubikuteks.
  13. Kuumuta teisel pannil suvikõrvitsatükke oliiviõlis ca 5 minutit. Maitsesta soolaga ja lisa kogu hakitud tüümian. 
  14. Eemalda bouquet garni ja lisa suvikõrvitsa tükid ülejäänud köögiviljadele. 
  15. Maitse ja vajadusel lisa soola ja musta pipart. Kui vedelik on ära aurustunud, on roog valmis. Kui köögiviljad ei ole sinu jaoks piisavalt pehmed, lisa veidi vedelikku ja küpseta veel. 
  16. Serveerimiseks pane ratatouille metallrõngasse või selle puudumisel mõnda muusse vormi (kasutasin ise tavalist pisikest vormi). Kaunistuseks panin mõned värsked tüümianilehed. 
  17. Serveeri eraldi roana või mõne liha kõrvale. 












Comments

Popular Posts