Muna

Muna kasutame köögis päris tihti, sest see on siduv element kastmetes ja kuulub paljude küpsetiste koostisesse. Tänane koolipäev oli tervenisti pühendatud munale. Õppisime erinevaid muna valmistamise viise. Ootasin isegi tänas päeva, sest tahtsin õppida õiget prantsuse omletti tegema. See on tegelikult lihtne, aga ei olnud varem ise proovinud. Kodus tegin kogu aeg well-done omletti, kus täidis ja muna on omavahel segunenud. Tahtsin õppida seda head, pehmet, pealt siledat ja suussulavat omletti tegema, mida hotellides pakutakse. Täidis käib keskele ja vihje täidise kohta omleti peale. Õnneks täna meile allahindlusi ei tehtud ja igaüks pidi tegema omletti kolm korda või veel rohkem, kuni tuleb rahuldav tulemus. Esimesel pildil on minu esimesed kaks omletti. Vasakpoolne on esimene proov, mis tuli well-done ehk siis mitte soovitud variant. Teine tuli õige (pealt pidi olema pehme nagu beebi pepu) aga serveerisin valesti. Ääred ei tohi olla nähtaval. Kolmas tuli enam-vähem. Päris ideaalne muidugi ei tulnud, oleks pidanud muna paremini kloppima, et valge ja kollane täiesti segamini oleks. Oluline on muna kloppida vahetult enne pannile panemist, sest kui see "katki läheb", siis ei oska parandada.


Järgmine pilt minu kolmandast katsest, ääred enam vähem ilusti peidetud. Selleks, et omlett läigiks, tuleb seda sulavõiga pintseldada. Praadimiseks kasutasime ka võid.


Teine asi, mida kõik pidid täna selgeks õppima, oli pošeeritud muna. Pidime tegema senikaua, kuni tuli perfektne. Mul õnnestus see õnneks juba teisel katsel. Tulemus peab olema ilma eranditeta selline, kus valge on küps ja kollane täiesti vedel aga soe. Esimesel katsel mul hakkas kollane äärtest küpsema. Teisel katsel hoidsin 10 sekundit vähem vees ja oli kõik õigesti. Tegime muna kahes etapis: kõigepealt keetsime 2 minutit äädikavees, siis panime jäävette ja siis keetsime umbes 40-60 sekundit. Igaüks peab leidma enda töötava variandi, sest kõikide vesi keeb ka erineva aktiivsusega. Tegemist on sekundite mänguga! Kui suuremat kogust teha, siis võib eelmine õhtu 2 minuti keetmise ära teha ja jätta vette niikauaks kuni tuleb lühike keetmine enne serveerimist. Äädikat panin ca 30ml ühe liitri vee kohta.

Üks minu jaoks uus maitsev roog oli täidetud ja siis grillitud muna. Täidise sisse läksid peenestatult munakollane, küpsetatud seened, petersell, bešamelli kaste ja juust. Peale panime juustu ja siis grillisime kuldseks. Minu täidis tuli liiga vedel ja siis ei saanud muna kuju teha aga maitses väga hästi. Serveerida ja süüa soojalt.


Muna on selles mõttes hea teha, et küpseb kiiresti. Niiet kellel minuga koos olles omleti isu tuleb, siis ainult küsige.

Comments

Popular Posts