Katsetused - sealiharull spinatiga ja kartulivorm

 
Proovisin teha täna sealiharulli, mida nägin demol NY-s. Kohandasin retsepti natuke enda järgi, sest läheb ebamõistlikult kalliks, kui kõik komponendid (erinevad värsked ürdid) osta. Päris selline välja ei tulnud, nagu ette kujutasin, aga hea siiski. Sain hindeks 5+, niiet võib lugeda ettevõtmise õnnestunuks ja võib seda rooga veel teha.

Sealiharulli jaoks läheb vaja:
  • 1 sea sisefilee (võta mõni suurem);
  • 1 pakk spinatit (võib olla ka külmutatud);
  • šarlottsibulaid 4 väikest või 2 suurt;
  • värsket tüümiani;
  • paar supilusikatäit riivitud parmesani või mõnda muud kõva laabijuustu;
  • tšillihelbeid (mul oli punaste piparde segu, mida sisse jahvatada);
  • seesamiseemneid;
  • võid ja õli;
  • soola, pipart, muskaatpähklit.
Lisaks kasutasin kastme tegemisel väikse paki vahukoort ja sortsu konjakit. Konjaki või brändi asemel võib kasutada ka šerrit.
Täidise sees olid retseptis ka värske lehtpetersell, till ja basiilik. Seesamiseemnete asemel olid retseptid röstitud ja hakitud piiniapähklid. Kastme sisse käis veel šarlottsibublaid ja puljongit. Kuna puljongit mul ei olnud ja puljongikuubikut ka ei taha kasutada, siis tegin kastme natuke kooresema.

Fotol on näha, mis koguseid kasutasin:


Tegutsemisjuhis:
1. Pane ahi sooja 150 kraadi peale ringleva kuuma õhu režiimile.
2. Valmista ette komponendid: pese ürdid ja spinat, riivi juust, haki sibul.
3. Sulata pannil või (umbes supilusikatäis) ja pane või sisse šarlottsibulad ja hakitud tüümian ja maitsesta soola, pipra ja tšilliga. Hoia kuumus keskmisel või madalal kuumusel, et sibulad läheksid läbipaistavaks ja midagi ei läheks pruuniks. Mõne minuti pärast kui sibul on pehme, keera kuumust juurde ja lisa spinat. Kasutades tange liiguta spinatilehti pannil kogu aeg. Spinat küpseb väga kiiresti, vaja on ainult umbes kahte minutit.




4. Tõsta segu tulelt ära. Sega hulka parmesan ja seesamiseemned ja jäta kõrvale, kuni liha on ettevalmistatud. Ära unusta maitsta.
5. Puhasta liha kelmetest ja lõika ära pea. Äralõigatud tükid viskasin ka pannile, sest need annavad kastmele ikka maitset.
6. Lõika liha liblikaks. Alustades ühest otsast, lõika filee pooleks aga jäta 1 cm kinni. Ühest äärest tegin liiga sügava lõike ja kui taguma hakkasin, siis läks pooleks ja sealt kohast tuli täidist välja küpsetamisel. Proovi liha taguda võimalikult peeneks, et saaks kena rulli keerata. Mul tuli päris paks seekord. Tagumiseks kata liha toidukilega ja tao mõne tugeva kuid sileda asjaga. Võib kasutada väikest panni või kui sul on kandiline liha tampija, siis kasuta tampimiseks külge, kus ei ole sakke.
7. Maitsesta liha soola ja pipraga. Pane täidis lihale, keera rulli ja seo nööriga kokku.


8. Pruunista liha kuumal pannil õlis igast küljest. Tõsta koos sama panniga ahju ja küpseta ca 20 minutit, kuni liha sisetemperatuur on 60 (roosa) -65 C. Kui liha on valmis, siis tõsta puhkama, kuni kastet teed.


9. Kaste tee samasse panni, kus küpses liha. Kõik mis pannile jäänud, annab kastmele maitset. Lisasin pannile võid ja sulatasin panni külge hakanud maitsed lahti. Lisasin sortsu kojnakit ja lasin keema. Lisasin väikse paki vahukoort ja keetsin, kuni kaste oli paraja konsistentsiga. Maitsesta soola ja pipraga. Kui sul on, siis lisa ka puljongit ja šarlottsibulaid.


Serveerisin koos ahjus küpsetatud tomatite ja kartulivormiga, mille olin varem valmis teinud. 


Kartulivormid olid minu eilse öö eksperiment. Kuna mul ei olnud hea suurusega vormi või panni milles seda teha, siis otsustasin proovida teha 6 väikest ümmargust. Õnnestus!

Kartulivormide jaoks läheb vaja:
  • 4-6 kartulit (vaata kartulikoti tagaküljel, mille jaoks sort sobib);
  • vahukoort - mul oli väike pakk, võiks olla hästi natuke rohkem;
  • riivitud juustu - meeldinuks Gruyere juust aga kasutasin mingit Itaalia 12 kuud seisnud laabijuustu;
  • muskaatpähklit;
  • küüslauku;
  • vormide vooderdamiseks võid ja riivsaia;
  • soola, pipart.
Tegutsemisjuhis:

1. Määri vormid võiga ja vooderda riivsaiaga. Tõsta külmkappi kuni muid asju ettevalmistad.



2. Riivi juust. Kui riivi ei ole, siis aitab ka hakkimine!



3. Lõika kartulid õhukesteks viiludeks. Ongi hea kui viilud on erineva suurusega, sest neid on vaja ringikujulisse vormi laduda.
4. Haki küüslauk. Kogus tee oma maitse järgi!
5. Lao kartuliviilud, juust ja küüslauk vaheldumisi vormidesse. Maitsesta kartuliviile veel soola ja pipraga. Riivi kihtide vahele natuke muskaatpähklit.


6. Vala kõik üle vahukoorega. Vahukoort pane nii palju, et ta ei kataks päris ära kartuleid. Vajutades peab olema vahukoor näha. Vahukoor hakkab keema ja ahjus on kõik vahukoorega kaetud. Küpseta 160 kraadiga ca 45 minutit või kuni kartulid on pehmed. Testi seda noa otsaga.



Kuna mul on ikka öö ja päev sassis, siis kasutasin öist ärkvelolekuaega kartulivormide tegemiseks. Õhtul oli hea külmkapist valmis vormid võtta ja need enne serveerimist 5 minutiks kuuma ahju panna.

Comments

Popular Posts