Kalapäev



Täna õppisime fileerima kala ja tegime sellest kaks rooga. Õppisime fileerima lapikut kala, millest saab 4 fileed ja ümarat kala, millest saab 2. Üleval olevatel fotodel on mereahven, mille all on tomati fondue, hakitud seened sidruniga ja peal seller, porgand ja porru. Maitseks on tüümianioks. Natuke valget veini pidi ka panema, aga see läks mul meelest. Tuli selletagi väga hea. Küpsetasime köögiviljad enne ära ja panime koos kalaga 8 minutiks ahju. Paber tuleb hästi korralikult munaga kokku liimida, sest kui õhk kusagilt välja pääseb, ei tule roast midagi välja.

Teiseks roaks oli kala kastmega. Kaste koosnes veinist, seentest, šarlottsibulatest, petersellist ja koorest. Kastme sisse läks ka kalapuljong, mida tegime fileerimisest järele jäänud luudega. Õrnad valged kalad on selleks otstarbeks väga head. Kastme sisse segasime vahukoort ja panime grilli alla, et saada ilus välimus. Taldrikut oleks pidanud pöörama vahepeal, sest meil tuli ebaühtlane pruunus. Serveerisime keedetud kartulitega, mille otsad on kaunistatud peterselliga.




Täna õppisime kala kohta nii mõndagi kasulikku. Näiteks, kui sa tahad teada saada, kas kala on värske, siis vaata järgmisi asju:
  • kala silmad peaksid olema punnis
  • kala peaks olema läikiv
  • kala ei tohi haiseda
  • kala peab olema katsudes tugev, sõrm ei tohi sisse vajuda
  • kala pea külgedel peab olema veri paista
Kala rikneb kiiresti. Kõige õigem on kala säilitada purustatud jää peal, sest see võtab kala kuju. Kalafilee ei tohi olla otseses kontaksis jääga. Parem on säilitada kala tervena, mitte lõigata varem portsjoniteks. Kuigi kala on surnud, peab ta saama ikka hingata. Ära mässi kala kilesse vaid pane kala koos jääga külmkappi ja nõule võib panna kile peale. Lõhna võtab endasse sooda, mille võib panna topsiga külmkappi kala kõrvale.

Kuna koolis jäi paar kala üle, sain ühe koju kaasa võtta. Proovisin kohe fileerimise järgi. Ei tulnud nii ilusad kui koolis aga enam vähem siiski. 100% kindel ei ole, kas tegin õigesti. Kala puhastasime fileerimisnoaga. Kes ei tea, siis see on painduv nuga. Liiga suuri kalu sellega muidugi fileerida ei saa. Kala puhastamise etapid on järgmised:

1. Pühi kala köögipaberi või rätikuga puhtaks. 
2. Fileerimisnoa tagumise poolega hõõru ära soomused.
3. Tee lõiked pea taha, kust maalt saad fileed.
4. Tee sisselõige selja peale ja lõika mööda konte filee kalast lahti. Trimmi fileed, et ääred oleks ilusad.
5. Eemalda pintsettide või tangidega luud.
6. Tee sisselõige sabaosasse, et saaksid naha eemaldamisel kusagilt kinni hoida. 
7. Eemalda nahk lükates nuga endast eemale või liigutades nahka. Nahk on vastu lauda. 
8. Eemalda verejoon. 
9. Kasuta luud puljongi tegemiseks. Panime minul üle jäänud luud külma. 

Nüüd see piltidena:


Kodus maitsestasin kala soola ja pipraga. Kastsin jahusse ja panin õlisse praadima. Enne kala panekut panin küüslauku ja tšillit, et õli maitsestada. 

Comments

Popular Posts