Tooršokolaad

Tooršokolaadi valmistamine on tegelikult imelihtne, tarvis on lihtsalt poest vajalikud komponendid leida. Näiteks Järve keskuse teisel korrusel on 2 poodi, mis müüvad sellist kaupa. Ka Tallinna Kaubamaja vanas hoones on 1. korrusel ökopood. Hindu tasub võrrelda, sest erinevad firmad pakuvad sisu mõttes sama kaupa lihtsalt erinevad pakendis. Kui ühe korra endale kõik vajalik muretseda, siis neid jätkub päris pikaks. Kookosõli ja kakaovõid saab kasutada ka kehakreemi asemel. Materjali ühe portsu kommide tegemiseks läheb tegelikult päris vähe. Silikoonist vorme saab osta näiteks Tallinna Kaubamajast, Hortesest ja ilmselt ka suurematest toidupoodidest. Küsida tuleb jääkuubikuvorme.

12 kommi tegemiseks läks vaja:
3 kuhjaga spl hakitud külmpress kakaovõid
3 kuhjaga tl külmpress kookosõli
3 tl külmpress kakaojahu
mõned terad soola
3 kuhjaga tl kaarobi pulbrit (ei ole kohustuslik komponent)
1 tl lucuma jahu (ei ole kohustuslik komponent)
agaavi siirupit või mett (mina panin pool tl, vali ise kui magusaid komme tahad)
Kõik kogused on ligikaudsed ja soovitan segu maitsta ja selle järgi otsustada.


Milleks üldse tooršokolaad?
Esiteks ma armastan šokolaadi. Ja kui seda süüa, siis miks mitte tervislikumal kujul.
Toorkakao on rikas antioksüdantide poolest. Koolitusmaterjalide kohaselt (käisin kevadel tooršokolaadi koolitusel kohas nimega Kaks Dino- Sina ja Mina) sisaldab toorkakao kuni 1200 aktiivset aineosa ja antioksüdandid moodustavad kakao kaalust tervel 10%. See tõstab kakao antioksüdantide allikana sootuks eri tasandile mis tahes muu toiduainega võrreldes. Näiteks Soomes tuntakse vapustava antioksüdantide-pommina mustikat, kuid isegi mustikas sisaldab vaid kümnendiku kakaos leiduvate antioksüdantide määrast. Toorkakao sisaldab kõigist maailma toiduainetest kõige rohkem magneesiumi, samuti rohkesti rauda, kroomi, tsinki, väävlit ja vaske. Kakao on hea kiudainete allikas ja kuumutamata kujul sisaldab ka palju E- ja C-vitamiini, samuti suurel hulgal ajus mõnutunnet tekitavaid vaheaineid mõjutavaid aineosakesi ja nende koostisaineid (sh trüptofaani, 5-HTP-d, serotoniini, dopamiini, fenüületüülamiini ja anandamiidi).

Oma kogemusest võin öelda, et tooršokolaadi ergutav toime on tuntav. Õhtul enne magamaminekut liialdada ei tasu. Samas enne sportlikke ettevõtmisi on seda väga hea süüa.

Info koolitusmaterjalist ka kookosõli kohta:
Kookosõli sisaldab rohkem kui 90% looduslikke küllastunud rasvhappeid, mis on haruldased ja tähtsad toitained igale rakule meie kehas. Need rasvhapped tõhustavad immuunsüsteemi, kilpnäärme, närvisüsteemi tööd, parandavad naha seisundit ja annavad kiiresti vajalikul määral energiat. Keskmise ahelapikkusega rasvhapped kiirendavad ainevahetust ja aitavad seetõttu kaalu langetada. Ajaloo käigus on tähele pandud, et loomad, kellele söödetakse virgin-kookosõli, et lähe paksuks. Hüdrogeenitud sojaõli või rääsunud rasvu söönud loomad seevastu võtavad kiiresti kaalus juurde. Kookosõli keskmise ahelapikkusega rasvhapped on tuntud baktereid, seeni ja viirusi tõrjuvate omaduste poolest ning kookosõli ongi üks paremaid rasvaallikaid, kui organismil on probleeme pärmiseentega. Külmpressitud kookosõli valmistatakse madalatel temperatuuridel ja mehaanilisel pressimismeetodil. Kookosõli sisaldab vähem kaloreid kui mis tahes muu rasv, samuti ei ladestu kookosõli meie organismis nagu teised rasvad. Kookosõli stimuleerib rasva ainevahetust, sobides seetõttu suurepäraselt kaalulangetamisel. Kookosõli stimuleerib ka kilpnäärme tööd, mis aitab neid, kes kannatavad kilpnäärme alatalitluse all. Kookosõlis sisalduvad keskmise ahelapikkusega rasvhapped tugevdavad immuunsüsteemi, kilpnääret, närvisüsteemi, nahka ja annavad vajaduse korral kiiresti energiat. Kookosõli parandab ainevahetust, kaltsiumi, magneesiumi, rasvas lahustuvate vitamiinide ja aminohapete imendumist, ning toimib tugeva antioksüdandina.

Ja info lucuma kohta:
Lucuma (Pouteria lucuma) on Peruus kasvav saagirikas puuvili, mille maitsesse paljud kergesti armuvad. Lucuma kuivapoolne erksat oranžkollast värvi viljaliha meenutab keedetud kanamuna kollast. Õhukese koorega pirnitaoline lucuma on puuviljana madala happelisusega ja vähese suhkrusisaldusega süsivesikute allikas. „Inkade kulla“ nime all tuntud lucuma täiendab toiduvalikut, sisaldades rohkesti B-vitamiini, rauda, kaltsiumi, fosforit ja A-vitamiini eelainet beetakaroteeni. Lucuma aromaatne ja magus maitse tuleb kõige paremini esile koos koorest ja suhkrust keedetud kastme või šokolaadiga, sellest võib valmistada ka taimetoitlastele sobivat jäätist. Lucumajahu võib kasutada mitmeti, näiteks küpsetistes, pudrus või andmaks magusat puuviljalist-koorekreemist maitset mitmesugustele magustoitudele.

Info kaarobi ehk jaanikauna pulbri kohta:
Jaanikaunapulber sisaldab palju vitamiin B1, niatsiini, A-vitamiini. Samuti sisaldab jaanikaunapulber palju vitamiin B2, kaltsiumi, magneesiumi, kaaliumi, rauda, mangaani, kroomi, vaske ja niklit. Ta sisaldab umbes 8% valku ja on hea kiudainete allikas.

Olen saanud info siit: http://www.superfoods.ee/
Teine koht kust leiab infot ja tooteid: http://www.eliksiir.ee/

Kuidas tegin kommid:
1. Peenestasin noaga kakaovõi
2. Sulatasin või veevannis (jälgi et kakao sisse ei satuks vett)
3. Lisasin võile kookosõli ja sulatasin ühtseks vedelaks rasvaks. Kakaovõi ja kookosõli sulamistemperatuurid on suhteliselt madalad. Kuumaks teha ei tohiks, sest siis kaob osa kasulikest ainetest.
4. Lisasin jahud, soola ja siirupi ja segasin ühtlaseks vedelaks massiks.
5. Valasin segu vormi ja panin külmkappi tahenema.
6. Valmis komme säilitan külmkapis, sest soojas ruumis nad sulavad.

Valminud segu võib kasutada ka kastmena banaanilaastude peal (nagu meile pakuti koolitusel) või näiteks maasikatega.








Päikest!

Comments

Popular Posts