Kokanduskursuse esimesed muljed

Leidsin selle kursuse juba umbes aasta aega tagasi aga siis tundus see tulek poolenisti võimatu. Õnneks unistused täituvad. Tulin New Yorki kuuajalisele prantsuse köögi tehnika kursusele. Taseme mõttes on see mõeldud tõsistele amtööridele.

Eile oli esimene päev ja kui meile tund aega reegleid ette loeti, tekkis päris kõhe tunne. Õnneks see kadus kui sai asjaga pihta hakata. Reeglid on sinu väljanägemise, hügieeni ja kodukorra kohta. Näiteks kui hilined rohkem kui 15 minutit, siis pead koju minema. Sama siis kui sul ei ole kõik vormi osad seljas. Lubatud ei ole ka lakitud ega pikad küüned, rääkimata siis kunstküüntest. Samuti habemed, kõrvarõngad ja tugev make up.


Lisaks vormile saime igaüks ka oma nugade ja tarvikute komplekti. See kaalub väga palju ja mul on väga raske seda iga päev 4 tundi transpordivahendites ja tänaval tassida. Minu esimesed 2 päeva ongi näinud välja sellised, et 5.30 hommikul on äratus ja kooli jõuan natuke enne 9. Koju tagasi jõuan umbes 5 ajal. Siin üks pilt illustreerimaks kuidas ma oma nelja kotiga tänavatel seiklen. Iga päev pean kaasa võtma vahetusriided, jalanõud, konspekti ja tööriistakoti. Vahetusjalanõusid vean kilekotiga isegi, sest need on ka suured ja ei mahu kuhugi aga pean järgmine nädal võibolla seljakotti laenama. See on muidugi ebaturvalisem jälle ja rahakotti sinna panna ei saaks. Kui konspekti kodus selgeks õpiks, siis ei oleks vaja seda tassida aga ma kasutan rongisõidu aega õppimiseks. Muide kodus õppida tuleb - ette valmistamata ei ole hea tundi minna, sest tempo on kiire ja keeleliselt on ka raske kõigest aru saada. Juba täna hommikul esimese asjana oli teadmiste kontroll. Veel pidime täna kodus kartulitest tornaadosid tegema harjutamise mõttes.


Keda huvitab, mida sisaldab must pikk kott siis järgmised pildid on selle sisust.




Esimesel päeval õppisime Taillage ehk köögiviljade lõikumise viise. Need olid Emincer, Cisler, Tronconiner, Parer, Tranches, Batonnet, Macedoine, Brunoise, Paysanne, Mirepoix, Chiffonade, Concasser ja Hacher. Ja see kõik peab muidugi peas olema kuidas neid teha. Siin ka pilt minu tehtud tööst.


See on sätitud niimoodi tunni lõpus Chefile presenteerimiseks. Pärast läksid sibulad, tomatid ja porgandid suurtesse anumatesse, et kokaõpilased saaksid neid kasutada ja ülejäänu läks komposti. Raske on harjuda, kui palju köögivilja läheb komposti.

Esimesel päeval pidime ka näpu keevasse vette panema. See oli selline mõnus hirmu ületamise harjutus kõigile. Sest peame maitsema keevat vett kas on õige soolasusega. Kes korralikult ei kastnud vette, pidi uuesti panema. Mul sõrme ots valutas veel mitu tundi. Aga küll see ka harjuma hakkab kuumusega.

Teisel päeval õppisime köögiviljade kuumutamise meetodeid. Minu lemmikud olid glasuuritud pärlsibulad. Kui esimene koolipäev möödus suuremate äpardusteta, siis teisel päeval lõikasid pooled endale pöidlasse. Minu tiimikaaslane põletas ennast ja ilmselt juhtus seda teistel ka aga igaüks tegeleb oma haavadega tasakesi. Tempo on kiire ja sa pead samal ajal hoidma silma peal kõigel mis on sul tulel ja vahepeal käima Chefi laua juures kui ta kutsub. Sul on aega oma töölaua tagant lahkumiseks umbes 2 sekundit, siis hakatakse juba mingit järgmist etappi ette näitama. See tekitas palju kõrbenud toite ja ülekeenud potte. Esimeste päevade asi, et inimesed unustavad tuld väiksemaks keerata. Meil juhtus täna kahe peale ka 2 väikest tulekahjut. Ühe korra läks või väga suure leegiga põlema pannil, sest temperatuur oli liiga suur ja teisel korral läks kuivatamiseks mõeldud paber põlema, sest see oli pliidi kõrval ja pliidil on ju lahtine tuli kogu aeg. Õnneks on Chefid läheduses ja tulevad appi.

Lisan pildi ka meie köögist.


Comments

Popular Posts