Porgandi ja kreeka pähkli kook toorjuustuglasuuriga

Tegin esimest korda porgandikooki. Teadsin oma peas millist tulemus umbes tahan, uurisin paari retsepti ja kombineerisin kokku. Tuli väga maitsev:)
Valmstamise ajaks arvesta paar tundi - vaja on otsida koostisained ja need purustada, tainas segada, segadus likvideerida, ahjus küpsetada, glasuur teha, kook jahutada, glasuur peale kanda. Kõige selle vahepeal on vaja ka poolikut tainast süüa ja palju glasuuri maitsta.


Panin koogi sisse:
3 keskmist paksu porgandit
ca 150g kreeka pähkleid
4 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit (kuhjaga)
riivitud muskaatpähklit
2 tl kaneeli
ca 200g tumedat pehmet suhkrut (kasutasin rafineerimata muscovado suhkurt)
150 ml oliiviõli
3 spl kookosõli (võid selle asemel rohkem oliiviõli panna)
1 apelsini riivitud koor
4 muna
1 spl valget suhkrut (kasutan rafineerimata suhkrut)
näpuotsatäis soola
Glasuuriks:
100g toasooja pehmet võid
200g toorjuustu (Philadelphia)
3 spl tuhksuhkrut
1 tl vanillisuhkrut

Sellest kogusest sain 12 korralikku koogitükki.

Tegutsemisjuhis:
1. Pane 2 tundi enne kreeka pähklid likku. Kui on leotatud, siis pese ja pane kuivama.
2. Koori ja puhasta ja tükelda porgandid. Pane porganditükid blenderisse ja purusta väikseks. Teine variant oleks porgandt riivida. Mina avastasin näteks, et mul ei olegi sobivat riivi kodus. Proovisin liiga peene riiviga, lõikuriga mis on saumiksriga komplektis ja alles kolmandana proovisin blenderiga. Tuli suurepärane!
3. Otsi kreeka pähklite hulgast terved pähklid ja jäta need koogi kaunistamiseks. Purusta ülejäänud kreeka pähklid. Tegin seda samuti blenderis. Aga sõltub muidugi ka blenderist. Ühe korra proovisin natuke kehvema blenderiga kreeka pähkleid purustada ja ei õnnestunud väga hästi. Sõltub kui sügav ja mis kujuga see osa on mis jääb lõikuritest allapoole.
4. Pane ahi sooja 160 kraadi peale. Kui kook ahju läheb siis keera 150.
5. Sega omavahel purustatud porgandid, kreeka pähklid, õlid, riivitud apelsinikoor ja riivitud muskaatpähkel.
6. Sega omavahel jahu, kaneel, tume suhkur ja küpsetuspulber. Lisa see õli-porgandi-pähkli segule. Maitse kas segu tuli hea.
7. Klopi munad valge suhkru ja näpuotsatäie soolaga ja lisa taignale.
8. Vooderda vorm küpsetuspaberiga ja määri paberit õliga. Mina kasutasin selleks kookosõli. Pane tainas vormi ja küpseta 150 kraadises ahjus ca 30-40 minutit. Vaata et kook oleks kerkinud (keskmine osa ei tohi olla madalam äärtest) ja proovi hambaorgiga, kas kook on küpse. Hambaork jääb küpse koogi puhul enam vähem puhtaks.
9. Tee glasuur. Selleks võta ca 100g toasooja võid, sega tuhksuhkru ja vanillisuhkruga. Sega hulka toorjuust. Segamine võtab natuke aega, et toorjuust ja või korralikult seguneksid. Jäta glasuur ootele kuni kook on enam vähem jahtunud.
10. Kata kook glasuuriga ja kaunista kreeka pähklitega. Niimoodi on kenasti pealt ka näha, milliseid pähkleid kook sisaldab.
11. Transportimisel panin hambaorgid koogi sisse, et kile vastu kreemi ei läheks.

Mina tegin lisaks suurele koogile ka ühe väikese koogibeebi vormi sisse. Seda tasub teha, kui kook on mõeldud järgmiseks hommikuks aga sa tead, et väga raske on vastu panna soovile kooki kohe proovida. Allpool pildiseeria koogi tegemise protsessist. Milline pilt missuguse tegustsemisjuhise pildiga kokku käib võite ise arvata. Neil, kes sellist kooki tegema ei plaani hakata, ei ole sellist pildiseeriat muidugi mõtet vaadata. Söögitegemisel on aga muidu üldiselt hea teada, milline tainas välja peaks nägema - kas vedel või tahkem.











Jõudu tööle:)

Comments

Popular Posts