Ideid õhtusöögiks: salat, ahjukana, köögiviljad ja puuviljad valge šokolaadiga

Kuna iga õhtu ei saa olla "kokandusõhtu", kus uusi ja huvitavaid asju katsetada, siis vahepeal jagan teiega ka neid igapäevasemaid õhtusööke. Valmistamine on lihtne aga samas natuke aega ikka läheb hakkimise peale. Lisaks läheb ühe suure kana küpsetamiseks 2 tundi, mis tähendab, et tuleb enne pihta hakata, kui kõht tühjaks läheb. 

Salati valmistamine on lihtne ja kiire tänu poes müüdavatele valmis rohelise salati segudele. Loputada külma veega, kuivatada köögipaberiga ja juba võibki vinegretiga segada ja sööma hakata. Salatile lisasin seekord porgandit, tomatit, idusid ja rohelist sibulat. Salati maitsestamise põhikomponendid on oliiviõli ja sool, millele lisan tavaliselt kas balsamicot, valge või punase veini äädikat või sidrunimahla.



Ahjukana võib teha ka keerulisemalt (toppida naha alla maitsetaimi, siduda nööriga kokku, pruunistada enne ahju panekut pannil..) aga pakun teile kõige lihtsama mooduse. Määri kana kokku õli, soola ja pipraga ja pane ahju. Alguses küpseta suuremal kuumusel grill-režiimil (220 C), et nahk läheks krõbedaks (kuigi kananahka tervise huvides sööma ei peaks) ja siis keera kuumust maha (180C) ja lõpeta küpsetamine kuuma õhtu režiimil. Mõlemalt poolt röstimiseks võta kana vahepeal välja ja keera ringi. Arvesta küpsemiseks ca 1,5h ja kui satub eriti suur kana, siis natuke rohkem. Kana alla panin sibulaviilud, et kana oleks natuke "õhus", mitte vastu panni. Nii pääseb kuumus ühtlasemalt ligi. Kui kõik tundub väga kuiv, siis lisa panni põhja vett ja kasta kana vedelikuga. Kana sisse panin lisaks soolale ja tüümianile sibulad ja küüslaugud, mis teevad roa aromaatsemaks ja niisutavad kana seestpoolt. Peale küpsetamist lase kanal enne lahtilõikamist veel 10-15 minutit "puhata", et mahlade liikumine peatuks. 




Kana kõrvalt tegin ahjus röstitud köögivilju (peet, pastinaak, bataat), mille maitsestasin soola, õli, sulavõi, kuivatatud tüümiani ja purustatud koriandriga. Köögiviljad küpsevad kuni 60 minutit, niiet lisa need ahju natukene hiljem kui kana. Retsept on mul vanemas postituses siin. Kuna bataat sattus kätte väga suur, siis ühe kana kõrvale piisas ühest bataadist, ühest peedist ja ühest pastinaagist. Maitsestasin teised juurviljad peedist eraldi, et iga juurvili jääks oma värvi.



Magustoit on lihtsaimast lihtsam. Viilutatud õun, banaan ja kiivi ahjuvormi ja peale peeneks hakitud valge šokolaad. Natuke aega kuumas ahjus ja ülihea magustoit valmis.


Mõnusaid koduseid õhtusööke :)

Comments

Popular Posts