Lasanje


Lasanje tegemiseks läheb vaja (6 portsjonit):
  • 9 lasanjelehte (või sõltuvalt sinu vormi suurusest)
Bolognese kaste:
  • oliiviõli praadimiseks
  • 1 suur sibul
  • 1 suurem porgand
  • 1 sellerivars
  • 3 küüslauguküünt
  • 400g veise hakkliha
  • 2 spl tomatipastat
  • 500g purustatud tomateid
  • 1 spl Worchesteri kastet
  • pool klaasi punast veini
  • pool klaasi piima
  • 4 tl kuivatatud oreganot
  • jahvatatud paprikat
  • soola, purustatud musta pipart või piprasegu
 Bešamelli kaste:
  • 50g võid
  • 50g nisujahu
  • 750ml piima
  • värskelt riivitud muskaatpähklit
  • Cayenne pipart
  • soola
Juustukaste:
  • Bešamelli kaste
  • 100g riivitud Eesti juustu
  • 25g värskelt riivitud parmesani (+lasanjele peale raputamiseks veel 25g parmesani) 
Salat:
  • erinevat rohelist, idusid
  • kastmeks 1 tl Dijoni sinepit, 1 spl valge veini äädikat, 3 spl oliiviõli, soola, pipart

Lasanje sisse võib panna veel šampinjone ja peale mõnda muud juustu kui parmesani. Tegime ükskord väga hea mahlase lasanje, kus panime peale viiludena värsket mozarellat ja tomatit. Purustatud tomatite asemel või lisaks võib panna ka värskeid tomateid. Kui sa maitsestamisel osav ei ole, siis võid osta poest juba maitsestatud tomatikastmeid ja lisada purustatud tomatite asemel. Oregani asemel või lisaks võib lisada mõnda ürdisegu või hakitud värsket basiilikut või midagi muud, mis parasjagu kapis.

Tänane retsept on väga sarnane Gordon Ramsayle. Youtubest ka head videod:

Panen õpetuse kirja ka, kes video järgi teha ei taha:
  1. Haki sibul, küüslauk ja seller peenikesteks tükkideks ja riivi porgand. Kuumuta kõik õliga pehmemaks, kuid ära pruunista. Maitsesta soolaga. 
  2. Lisa hakkliha. Maitsesta soola, jahvatatud paprika, oregano ja pipraga ja prae läbi. 
  3. Aja kõik panni äärtesse ja lisa keskossa tomatipasta. Kuumuta seda. Niimoodi maitse läheb paremaks ja tuleb rohkem esile. 
  4. Lisa punane vein ja keeda alkohol välja. 
  5. Lisa purustatud tomatid ja maitsesta Worchesteri kastme, soola ja pipraga. Maitse!
  6. Lisa piima ja keeda tasasel tulel kastet. Maitse!
  7. Nüüd on Bolognese kaste valmis. Jäta ootele. 
  8. Soojenda ahi 200 kraadini. 
  9. Valge kastme jaoks sulata või. Lisa sinna sisse jahu. Peaks tekkima taigna taoline konsistents. Küpseta aga ära pruunista. Kui sa jahu ei kuumuta, siis jääb jahu maitse kastmele. Lisa või ja jahu segule osa piimast. Piim peab olema külm.  Vispelda ühtlasaeks. Lisa ülejäänud piim. Sega vispliga. Maitsesta muskaatpähkli, Cayenne pipra ja soolaga. Sega kuni kaste on mõnusalt paks. Maitse! 
  10. Kui valge kaste on valmis, siis lisa sinna riivitud juust ja sega. Juustukaste on valmis!
  11. Lao kaks kastet ja lasanjeplaadid vaheldumisi ahjuvormi. Ma teen 3 kihti, aga tee sõltuvalt sinu vormi suurusest. Kõigepeale kiht juustukastet, mille peale raputa veel juustu ja oreganot. Tomatite olemasolul pane ka tomativiilud.
  12. Küpseta lasanjet ahjus nagu lasanje plaatide karbil kirjas. Ma küpsetan 30 minutit 200 kraadi juures.
  13. Minu jaoks on oluline, et lasanje kõrval oleks ka värske salat. Muidu jääb eine raskeks. Salati tegemiseks pese ja kuivata rohelised salatid. Sega kokku vinegrett ja maitsesta salatilehed. Vinegretti peaks olema nii palju, et lehed on kaetud aga kausi põhja üleliigset kastet ei jää. Maitse! Vinegrett ei tohiks olla nii äädikane, et seda kurgus tunda on. Kui tuleb liiga hapu, siis lisa õli ja natuke suhkrut.







Magustoiduks praadisin jäätise kõrvale banaani võis suhkru ja kaneeliga.Väga kaubanduslikku välimust ei olnud aga maitses hästi.


Comments

Popular Posts