Aeglaselt küpsetatud lambaliha

Tänaseks õhtusöögiks tegime lamba abatükki. Liha on pärist Nõmme turult lambaliha poest. Kuna seltskond suurem, siis küpsetasime 5 abatükki (neist üks ka talle oma). Abatükkidel on küll palju konti sees, aga selle pärast ei tasu muretseda, sest küpsenud liha lööb ise kondi küljest lahti ja serveerimine on lihtne. Selliselt või vähemalt sarnaselt tegi lamba abatükki kuuldavasti ka Jamie Oliver.

Enne maitsestamist tuleb üleliigne rasvkude trimmida ehk ära lõigata. Määrisin abatükid oliiviõli, soola ja värskelt purustatud pipardega.Vahele ja alla panin terved küüslauguküüned ja rosmariinioksad. Rosmariin ja lammas sobivad nagu sukk ja saabas. Mulle meeldib kasutada liha tegemisel pigem rosmariinioksi kui kuivatatud varianti. Annab üllatavalt tugeva maitse ja aroomi.

Soojenda ahi enne liha sisse panekut hästi kuumaks - vähemalt 230 C. Pane tükid kuuma ahju ja küpseta natuke, kuni liha on pealt pruun. Siis kata pann fooliumiga ja alanda temperatuudi 160 C peale. Jäta liha ca 3 tunniks küpsema. Foolium on oluline, sest muidu kuivaks liha ära.

Kõrvalroogadeks oli see, mis parasjagu sahvris olemas ja mis Nõmme turul emale veel silma jäi. Tegime hapukapsast, ube ja erinevaid ahjus küpsetatud köögivilju. Võiks ju arvata, et liha, hapukapsas ja oad on korraga raske seedida aga õnneks keegi midagi ei kaevanud. Ubade ja ahjus röstitud köögiviljade resteptid leiate vanematest postitustest. 








Magustoiduks oli jäätis vanilliga pošeeritud pirnidega. Kahjuks valmis magustoidust ühtegi pilti ei teinud. Selleks kõvad pirnid koorida ja kuumutada küpsetuspaberi all ca pool tundi, kuni on pehmed. Kõigepealt panin pannile suhkru ja vee. Vett mahuliselt 2 korda rohkem kui suhkrut. Kui suhkur oli sulanud, siis lisasin veeranditeks lõigatud pirnid ja ühe pooleks lõigatud vanillikauna. Seemned tõmbasin noaga kauna külest lahti ja lisasin siirupile. Pošeeritud pirnid sobisid hästi rummi-rosina jäätisega. Jäätisemasinat mul veel ei ole ehk siiis jäätis oli poest ostetud. Loodan suveks jäätisemasina ka saada:)

Comments

Popular Posts