Ürtidega röstitud juurviljad ja Dukkah

Jagan NYC-is kodukoka demol saadud retsepti. Ahjus ürtidega röstitud juurviljad sobivad ükskõik millise röstitud või muud moodi küpsetatud looma- või linnuliha kõrvale. Tegin ise ahjukana juurde.

Ürtidega röstitud juurviljade jaoks läheb vaja:
- 3-5 tükeldatud porgandit
- 1 tükeldatud kaalikas
- 1 bataat ehk maguskartul
Mina kasutasin neid köögivilju aga võib kasutada ükskõik mida - retseptis oli näiteks peet maguskartuli asemel. 
- Küüslauku ja sibulat - lõika koos koorega sibul sektoriteks ja küüslauguküüned jäta koorega.
Küüslauk ja sibul on jälle vabatahtlik. Küüslauk tuli muidugi väga hea, sibula unustasin lihtsalt panna.
- Värsked ürdid: 3 oksa rosmariini, 3 oksa tüümiani ja 3 loorberi lehte. Võib pana kõike muidugi rohkem või vähem.
- Sulatatud võid 2 supilusikatäit
- Oliiviõli 2 supilusikatäit
Rasvaineid võib panna rohkem - segades peavad kõik juurikad kaetud saama. 
- Soola
- Musta pipart

Egiptusest pärit vürtside-pähkli segu dukkah jaoks läheb vaja:
- veerand tassi röstitud metsapähkleid
- 2 teelusikatäit koriandri seemneid
- 1 teelusikatäis köömneid
- paar musta terapipart
- 1 teelusikatäis seesamiseemneid
- pool teelusikatäit kuivatatud münti või tüümiani
- veerand teelusikatäit soola

Tegutsemisjuhis: 
  1. Pane ahi sooja 190 C peale.
  2. Koori juurviljad ja lõika parajad ampsu suurused tükid. 
  3. Sega juurviljlatükid soola, pipra ja rasvainetega.Seda võib teha ka ahjuplaadil.
  4. Pane ürdid ahjupannile ja nende peale juurviljad. Juurviljad peavad olema ühe kihina. Iga tükk eraldi.
  5. Küpseta 45-50 minutit, kuni köögiviljad on pehmed ja osaliselt pruunid. Vahepeal võib segada. 
  6. Küpsetamise ajal tee dukkah.
  7. Enne serveerimist eemalda ürtide rootsud. Serveeri kuumalt koos dukkah-ga. 
Dukkah:
  1.  Rösti pähklid (või osta röstitud pähklid). Pähkleid rösti 190-200 kraadises ahjus 6-8 minutit. Peale jahtumist hõõru koorte eemaldamiseks rätikuga. Võib röstida ka pannil, panni tihti liigutades-raputades. 
  2. Rösti pannil vürtsid (koriandri seeemned, köömned, terapipar) ca 1 minut. Lase jahtuda. 
  3. Rösti pannil seesamiseemned.
  4. Jahvata vürtsid. Kui jahvatajat ei ole, siis saab natuke purustada neid ka nii, kui paned lõikelauale ja hõõrud tugeva väikse panni tagaküljega. 
  5. Purusta jahvatajas pähklid aga neid ei ole vaja liiga peeneks teha. Mul läks seekord natuke liiga peeneks. Hea oleks kui tükid erineva suurusega. 
  6. Sega pähklid, vürtsid, sool ja kuivatatud ürdid. 
  7. Raputa küpsetele köögiviljatükkidele. 







Comments

Popular Posts