Ürtidega röstitud juurviljad ja Dukkah
Jagan NYC-is kodukoka demol saadud retsepti. Ahjus ürtidega röstitud juurviljad sobivad ükskõik millise röstitud või muud moodi küpsetatud looma- või linnuliha kõrvale. Tegin ise ahjukana juurde.
Ürtidega röstitud juurviljade jaoks läheb vaja:
- 3-5 tükeldatud porgandit
- 1 tükeldatud kaalikas
- 1 bataat ehk maguskartul
Mina kasutasin neid köögivilju aga võib kasutada ükskõik mida - retseptis oli näiteks peet maguskartuli asemel.
- Küüslauku ja sibulat - lõika koos koorega sibul sektoriteks ja küüslauguküüned jäta koorega.
Küüslauk ja sibul on jälle vabatahtlik. Küüslauk tuli muidugi väga hea, sibula unustasin lihtsalt panna.
- Värsked ürdid: 3 oksa rosmariini, 3 oksa tüümiani ja 3 loorberi lehte. Võib pana kõike muidugi rohkem või vähem.
- Sulatatud võid 2 supilusikatäit
- Oliiviõli 2 supilusikatäit
Rasvaineid võib panna rohkem - segades peavad kõik juurikad kaetud saama.
- Soola
- Musta pipart
Egiptusest pärit vürtside-pähkli segu dukkah jaoks läheb vaja:
- veerand tassi röstitud metsapähkleid
- 2 teelusikatäit koriandri seemneid
- 1 teelusikatäis köömneid
- paar musta terapipart
- 1 teelusikatäis seesamiseemneid
- pool teelusikatäit kuivatatud münti või tüümiani
- veerand teelusikatäit soola
Tegutsemisjuhis:
Ürtidega röstitud juurviljade jaoks läheb vaja:
- 3-5 tükeldatud porgandit
- 1 tükeldatud kaalikas
- 1 bataat ehk maguskartul
Mina kasutasin neid köögivilju aga võib kasutada ükskõik mida - retseptis oli näiteks peet maguskartuli asemel.
- Küüslauku ja sibulat - lõika koos koorega sibul sektoriteks ja küüslauguküüned jäta koorega.
Küüslauk ja sibul on jälle vabatahtlik. Küüslauk tuli muidugi väga hea, sibula unustasin lihtsalt panna.
- Värsked ürdid: 3 oksa rosmariini, 3 oksa tüümiani ja 3 loorberi lehte. Võib pana kõike muidugi rohkem või vähem.
- Sulatatud võid 2 supilusikatäit
- Oliiviõli 2 supilusikatäit
Rasvaineid võib panna rohkem - segades peavad kõik juurikad kaetud saama.
- Soola
- Musta pipart
Egiptusest pärit vürtside-pähkli segu dukkah jaoks läheb vaja:
- veerand tassi röstitud metsapähkleid
- 2 teelusikatäit koriandri seemneid
- 1 teelusikatäis köömneid
- paar musta terapipart
- 1 teelusikatäis seesamiseemneid
- pool teelusikatäit kuivatatud münti või tüümiani
- veerand teelusikatäit soola
Tegutsemisjuhis:
- Pane ahi sooja 190 C peale.
- Koori juurviljad ja lõika parajad ampsu suurused tükid.
- Sega juurviljlatükid soola, pipra ja rasvainetega.Seda võib teha ka ahjuplaadil.
- Pane ürdid ahjupannile ja nende peale juurviljad. Juurviljad peavad olema ühe kihina. Iga tükk eraldi.
- Küpseta 45-50 minutit, kuni köögiviljad on pehmed ja osaliselt pruunid. Vahepeal võib segada.
- Küpsetamise ajal tee dukkah.
- Enne serveerimist eemalda ürtide rootsud. Serveeri kuumalt koos dukkah-ga.
- Rösti pähklid (või osta röstitud pähklid). Pähkleid rösti 190-200 kraadises ahjus 6-8 minutit. Peale jahtumist hõõru koorte eemaldamiseks rätikuga. Võib röstida ka pannil, panni tihti liigutades-raputades.
- Rösti pannil vürtsid (koriandri seeemned, köömned, terapipar) ca 1 minut. Lase jahtuda.
- Rösti pannil seesamiseemned.
- Jahvata vürtsid. Kui jahvatajat ei ole, siis saab natuke purustada neid ka nii, kui paned lõikelauale ja hõõrud tugeva väikse panni tagaküljega.
- Purusta jahvatajas pähklid aga neid ei ole vaja liiga peeneks teha. Mul läks seekord natuke liiga peeneks. Hea oleks kui tükid erineva suurusega.
- Sega pähklid, vürtsid, sool ja kuivatatud ürdid.
- Raputa küpsetele köögiviljatükkidele.
Comments
Post a Comment