Minu kodune aasia köök: köögiviljad nuudlitega

Pealkirjaks oleks võinud samahästi panna ka 30 minuti road, sest seda just kõikvõimalikud Tai mõjutustega soojad toidud on. Enamasti vegan, kuid kui soovijaid on, siis teinud ka liha kõrvale.

Köögiviljad nuudlitega paarile sööjale:
  • 1 sibul
  • 2 küüslauguküünt
  • pool lillkapsast
  • pool brokkolit
  • 2 porgandit
  • kvaliteetset soja kastet
  • kvaliteetset Tai tšilli kastet (või värsket tšillit)
  • natuke soola sibulate praadimiseks 
  • invgerit - värsket või jahvatatud
  • wokinuudleid, riisinuudleid või klaasnuudleid
  • värsket koriandrit
  • sidrunit või laimi
Kõik komponendid muidugi on täielikult maitse asi ja võib kasutada ükskõik milliseid köögivilju. Sibul ja küüslauk muidugi alati olulised.Värske koriander on mõeldud garneeringuks ja minu jaoks on roog ilma selleta kuidagi poolik, samal ajal mõnele ei meeldi koriander üldse. Valminud toidule on hea pigistada peale natuke sidrunit või laimi. Üks sektor sööja kohta.

Nuudlid - olen kasutanud nii riisinuudleid, klaasnuudleid (mungubadest tehtud jahust) ja täna kasutasin munast ja jahust tehtud kiir-wokinuudleid. Tänane variant on kõige lihtsam, vala ainult nuudlid pakist köögiviljade hulka, lisa keevat vett ja paari minuti pärast on nuudlid pehmed ja toit valmis. Nagu kiirtoiduga ikka. 

Tai tšilli kaste - kasuta ettevaatlikult kuna võib olla äärmiselt vürtsikas. Jälgi ostmisel ka pakendit, et ei oleks maitsetugevdajaid ja muid lisaaineid. Minu kaste on ostetud näiteks Tallinna Kaubamaja toiduosakonnast ning ei sisalda säitlitusaineid ega lisaaineid.

Kuidas siis näeb välja protsess 30 minutiga toit valmis:
  1. Kui kasutan nuudleid, mis vajavad eelnevalt keetmist (nuudleid valmista pakendil oleva õpetuse järgi), siis panen kõigepealt vee keema. Siis lõikan lillkapsa ja brokkoli õisikuteks ja viskan paariks minutiks keevasse õrna soolasusega vette. Kui kasutada kiirnuudleid siis võib selle etapi ära jätta, sest siis on vaja pannile nii kui nii vett lisada.
  2. Panen panni tulele ja seni kuni pann soojeneb (aeglane elektripliit) jõuan hakitud sibula ja küüslaugu. Õli pannile ja sibul ja küüslauk peale. Natuke soola ja kuumutan klaasjaks, ei pruunista. 
  3. Samal ajal kui sibul on pannil, hakin porgandi peeneks ja lisan sibulale juurde.
  4. Võtan lillkapsa ja brokkoli veest välja ja panen nuudlid samasse vette keema. Juhul kui kasutan kiirnuudleid, siis panen lillkapsa ja brokkoli pannile ja kuumutan koos teiste köögiviljadega. Maitsestan soja ja tšilliga. 
  5. Lisan nuudlid. Kui on kiirnuudlid, siis lisan keevat vett ja keedan paar minutit nuudleid ja köögivilju. Kui nuudlid on juba keedetud või eelnevalt leotatud, siis vett lisada ei ole vaja ja toit ongi kohe valmis. Enne serveerimist kindlasti maitse. Võid lisada sidruni- või laimimahla juba pannile.
  6. Serveerimisel lisan sooja toidu peale värske koriandri ja piserdan üle sidruni- või laimimahlaga.






Proovige süüa puidust pulkadega. Toidul hoopis teine mekk võrreldes sellega, kui metallkahvliga süüa.

Kes soovib liha teha kõrvale, siis selle roa juurde sobib näiteks pardifilee. Valmistamiseks lõika rinnafileel olevale rasvakihile sälgud sisse ja aseta rasv (nahk) allpool külmale pannile. Keera väike kuumus alla ja sulata rasva 20-30 minutit, seda vahepeal ära valades. Pane samal ajal ahi sooja 200C peale. Kui rasv on sulanud siis aja pann kuumaks ja küpseta kõik küljed fileedel kiiresti pruuniks. Liiga kaua ei tasu kuumal pannil fileesid hoida, sest siis küpseb seest täiesti ära. Pane pruunistatud filee 10 minutiks ahju ja välja võttes peaks ta olema seest roosakas-punakas, pehme ja mahlane. Kui ma õigesti mäletan, siis Pets ütles, et ta paneb vist 3 minutiks 250C ahju, niiet võite seda varianti ka proovida:)

Comments

Popular Posts