Crème Caramel


Jagan teiega klassikalist prantsuse crème caramel retsepti. Pilte kokanduskursusel tehtud crème caramelist on vanemas postituses. See on hea retsept- suure tõenäosusega on sul (või naabritel) vajalikud komponendid kodus olemas.

6 tavalises väiksemas mõõdus vormi tegemiseks läheb vaja: 
  • Karamelli jaoks 200g suhkurt ja natuke vett
  • 3 muna + 75g suhkurt
  • 500g piima
  • pool vanillikauna
Kuna kodus tegin natuke suurematesse vormidesse, siis tegin 2 kogust ja sain 10 vormi. Siiski kasutasin 6 muna asemel 5, sest munad olid väga suured. 3 muna retsepti järgi pane siis, kui on tavalised L suurus munad. Kui vanillikauna ei ole, siis pane vanilliekstrakti või vanillisuhkurt. Maitse! 


Tegutsemisjuhis:
  1. Soojenda ahi 160-165 kraadni
  2. Vaata, et keraamilised vormid oleksid puhtad ja täiesti kuivad
  3. Pane suhkur koos veega potti või pannile. Pane nii palju vett, et kogu suhkur oleks märg. Keera tuli keskmisele kuumusele ja lase aeglaselt keema tõusta. Niimoodi ei lähe suhkur tükki. Karamelli tegemise ajal tuleks pintseldada panni servasid veega, siis ei kivistu suhkur sinna külge. Karamelli võib keeta muidugi igaüks nii nagu ise soovib. Levinum viis on lihtsalt suhkur ära sulatada ja lõpus natuke vett lisada ja siis karamell selles vees lahustada. Niimoodi on natuke vedelam. Testi karamelli värvi taldrikul. Võta karamell tulelt natuke enne, kui see valmis on, sest ta küpseb edasi suure kiirusega. Ma jäin ise natukene hiljaks ja esimestesse vormidesse valasin õiget värvi karamelli ja siis kui viimasteni jõudsin, oli karamell juba liiga tume. Siis läheb kibekaks. Osadele inimestele just see maitsebki aga nemad on pigem erandid. Ühesõnaga kui sul on karamell valmis, siis vala see vormidesse. Seal ta tahkub. Jäta vormid koos karamelliga ootama. 
  4. Keeda piim koos vanillikaunaga. Lõika vanillikaun pikuti pooleks ja tõmba noaga seemned kauna küljest lahti. Piim on vaja lihtsalt korraks keema lasta, et vanillikaunast maitsed kätte saaks.
  5. Klopi teises kausis muna ja suhkur ühtlaseks. 
  6. Vala piim muna ja suhkru segule samal ajal segades. Ma ei valanud kohe kõike piima korraga vaid natukese haaval. Piimal lasin ka natuke enne jahtuda, sest muidu oleks muna hakanud küpsema. Kui segu on valmis, siis vala see läbi kõige peenema sõela. Niimoodi ei satu magustoidu sisse munatükid ega piimale peale tekkinud kile. Võta kreemi pealt ära vaht. 
  7. Vala segu vormidesse kõva karamelli peale.
  8. Pane kõrgemate servadega panni põhja küpsetuspaber ja aseta selle peale vormid. Vala ettevaatlikult pannile vett, kuni see ulatub vormide poolde kõrgusesse. 
  9. Küpseta ahjus 35-40 minutit. Mina küpsetasin 2 korda ja teine kord tulid üleküpsenud. Seega tasub olla ettevaatlik. 160 kraadi ja 35 minutit oli minu jaoks rohkem kui küll. 
  10. Kreem on valmis kui ta pealt püsib liigutamisel sile ja ei paista vedel. 
  11. Eemalda valmis kreem kohe pannilt, et see edasi ei küpseks.
  12. Lase enne serveerimist jahtuda. Serveerimisel tõmba noaga mööda vormi serva kreem lahti ja kummuta kreem taldrikule. Kui kohe ei tule, siis peale põhja peale koputamist peaks tulema. 








Comments

Popular Posts