Kaneelirullid ja moonirullid

Pärmitagina sisse läks (sellest kogusest saab 2 suurt plaaditäit):
50g värsket pärmi (võib kasutada ka kuivpärmi, aga vaata siis kogust pakilt)
klaasitäis suhkrut
umbes teelusikatäis soola
liiter piima
100g võid
kõrgekvaliteedilist nisujahu nii palju, et tainas tuleks käte küljest lahti

Veel on vaja:
ohtralt suhkrut, kaneeli ja/või mooniseemneid
sulavõid
määrimiseks muna

Tee nii:
1. Sulata kausis pärm suhkruga.
2. Lisa soojendatud piim (aga mitte kuum). 
3. Piima sees sulata või. 
4. Lisa jahu ja sool. Sega ja sõtku, kuni tainas tuleb käte küljest lahti.
5. Jäta tainas rätiku alla kerkima. Kui teed eelmisel õhtul valmis, siis kergita külmas. Soojas toas kerkib tunniga. Vahepeal võib taigna uuesti alla sõtkuda. Seekord tegime seda mitu korda paari tunni jooksul. 
6. Rulli tainas 3-5mm paksuseks.
7. Sulata kastrulis või ja sega sinna sisse suhkur ja kaneel/mooniseemned või vala või taignale ja raputa siis suhkur ja kaneel/mooniseemned. Kuna tahtsin mõlemat sorti saiu, siis raputasin ühele poolele kaneeli ja teisele mooniseemneid. 
8. Keera tainas rulli ja lõika viilud. 
9. Määri rullid läike saamiseks munaga. Muna võid vedelamaks teha piima või veega. Määrimiseks kasuta pintslit ja kui seda ei ole, siis näiteks vatti.
10. Kui tahad teha pidusaia, siis aseta rullid üksteise kõrvale ringikujuliselt. Muidu aseta ahjuplaadile ja jäta rullide vahele kerkimisruumi. Kes tahab täitsa ümmargusi rulle, siis võib küpsetada need muffinivormides. Rooside saamiseks vajuta rullid alt kokku ja pealt kihid laiali.
11. Küpseta eelsoojendatud 190 kraadises ahjus, kuni saiad on kerkinud ja kuldpruunid. Kui ahi on soe, siis küpsevad väga kiiresti! Küpseta just nii palju kui vajalik ja nii vähe kui võimalik, sest ülipehmed soojad saiad on kõigi lemmikud.











Comments

Popular Posts