Lehttaigna kook vaniljekreemi ja puuviljadega






Tegin kursusel õpitud kooki aga seekord ostsin lehttaigna poest. Väga suurt vahet ei olegi ja hoiab palju aega kokku. See on hea mahe kook, mis maitses vist küll kõigile. Ühest 800g poe lehttaignast sai 2 kooki ja natukene peale. Kirjutan 1 koguse retsepti. Ühest kogusest jätkub 4-6 sööjale. Arvesta igaühele  pigem 2 tükki. 

Vaja läheb:
400g lehttainast
500g puuvilju ja marju
1 muna määrimiseks
Vaniljekreem:
500g piima
pool vanillikauna pikuti poolitatud
4 munakollast
75g suhkrut
20g jahu
20g maisitärklist
Kes soovib, siis võib katta aprikoosiglasuuriga. Ma ise seda ei tee, sest see pole päris tooraine.

Tegutse nii:
1. Laota lehttainas lauale. Sul on vaja 3mm paksust tainast 15*50 cm. Ma ise mõõtmisi muidugi ei teinud, võib alati silma järgi. Sul on vaja lisaks põhjale ka kaks 1,5 cm laia riba äärtesse panemiseks. Tee lehttaignasse kahvliga augud sisse, et liiga palju ei kerkiks. Pane ääred peale aga ääred võivad kerkida. Määri munaga. Küpseta kõigepealt kuumemas ahjus (180-190 C) 15-20 minutit, kuni kook on pruun ja kerkinud. Siis vähenda kuumust (160-175 C peale) ja küpseta veel 10-15 minutit. Jäta küpsenud kook jahtuma.
2. Tee vaniljekreem. Selleks aja potis keema piim vanillikaunaga. Lõika kaun pikuti pooleks ja kraabi noaga seemned seest eraldi piima sisse. 
3. Sega kausis munakollased ja suhkur, kuni värvus on erksast muutunud helekollaseks. 
4. Sõelu muna ja suhkru sisse jahu ja maisitärklis. Sega, et oleks hästi ühtlane.
5. Pane natuke keevat piima segu sisse ja sega ühtlaseks. Siis vala kõik potti ülejäänud piima juurde, kogu aeg segades. 
6. Keera kuumust juurde aga vaata, et liiga palju ei oleks. Kogu aeg sega põhjast läbi. Võib kasutada visplit. Kui põhja moodustub paks kreem, siis vispelda hoogsalt ja peaks saama ikkagi ühtlase kreemi. Kuumuta ca 3 minutit kuni kreem on paksenenud ja maitse hea. 
7. Vala kreem kaussi ja aseta see külma vee sisse. Sega kuni kreem on natuke jahtunud. Kata kilega (kile vastu kreemi, et nahk ei tuleks) ja pane külmkappi. Kreem peab olema täielikult jahtunud, kui seda koogi peale paned.
8. Puhasta ja lõigu puuviljad ja marjad. 
9. Kui koogipõhi ja kreem on jahtunud ja puuviljad valmis lõigatud, võib koogi kokku panna. Määri kreem lehttaigna põhjale ja laota selle peale puuviljad. Kui tahad glasuurida, siis lase potis aprikoosiglasuur natukese veega keema ja määri pintsliga puuviljade peale. 










Comments

  1. Kas 500g piima all on moeldud ml? see marjadega näeb isuäratav välja :))

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts