Pardifilee magushapu apelsinikastmega - lihtsam variant

Ühes varasemas postituses tegin sama rooga, aga see oli tehtud tervest pardist. Vaata postitust siit. 
Seekord tegin puljongi kanast ja ühes potis pliidi peal (ilma ahju panemata). Sobiks ka loomalihapuljong. Kuna poes müüakse eraldi kalkuni rinnafileesid, siis ainult need ostes on lihtsam ja kiirem. Arvesta ühele lihasööjale inimesele üks rinnafilee.

Vaja läheb (4 filee kohta):
  • tumedat puljongit kastme jaoks (kanakondid, sibul, porgand, seller, loorberi leht, pipraterad)
  • 3 magusat ja mahlast apelsini
  • 4 pardi rinnafileed
  • magushapu siirup: suhkrut (80g+lisaks apelsinikoorte jaoks) ja valge veini äädikat (120ml)
  • 2 tl maisitärklist kastme paksendamiseks (vajadusel)
  • apelsinilikööri (olemasolul)
Kõrvalroad:
  • pakk beebiporgandeid ja kimp värsket münti (vt tegemisõpetust siit.)
  • väike lillkapsapea (tee samamoodi nagu porgandit aga ilma suhkruta ja lõpus prae võis)
  • roheline salat meelepärasega (idud, granaatõunaseemned, tomat, õli, balsamico, sool) 
 


Puljongi tegin kondiga kana kintsudest, mis alguses poti põhjas pruunistasin. Lasin köögiviljadel ja kanal poti põhja pruuni kihi tekitada ja sulatasin selle siis veega lahti. Sirge äärega puulusikaga saab tekkinud kihi lahti kraapida ja see annab tugevamat värvi ja maitset puljongile. Keeda puljong hästi kokku, et oleks maitset.

Karamelliseeritud apelsinikoorte tegemiseks koori apelsinid koorijaga nii, et koorte küljes oleks minimaalselt valget. Lõika apelsinikoortest pikad ribad (julienne). Pane apelsinikoore ribad keevasse vette 4 minutik, et need oleksid pehmed. Kuivata koored majadpidamispaberiga. Järgmisena keeda suhkrusiirup. Panin 140g suhkrut, et koored eemaldades saaks samasse potti äädika lisada. Pane suhkur natukese veega potti ja alguses lase madalamal kuumusel suhkur vees lahustuda. Siis keera kuumust juurde ja keeda kuni tekib kena heledamat tooni karamell. Lisa apelsinikoored, keeda natuke ja tõsta välja. Suhkrusiirup ei tohi minna täiesti kõvaks apelsinikoortel. Kooreribad peavad jääma liikuvad ja hamba all söödavad. Apelsinikoored annavad maitset siirupile ja lõpuks kastmele. Kui tahad apelsinikoori punast värvi, saad lisada Grenaldine siirupit.


Magushapu siirupi saamiseks lisa suhkrusiirupile äädikas. Lahusta karamell äädikas ja keeda kuni siirupise konsistentsini.

Kastme tegemiseks kuumuta puljong ja lisa maitse järgi magushaput siirupit, millele on apelsinimaitse andnud apelsinikoored. Lisa soovi korral ja maitse järgi apelsinide fileerimisest tekkinud mahla, apelsinilikööri ja soola. Vajadusel paksenda kaste maisitärklisega (2 tl maisitärklist segatud külma veega).

Pardifileedel trimmi nahk kääridega ümberringi ilusaks. Maitsesta soola ja värskelt jahvatatud musta pipraga. Pane fileed nahk allapoole külmale pannile ja sulata madalal kuumusel rasv. Vala ära tekkiv rasv. Varu selleks aega 30 minutit. Kui rasv on sulatatud, keera kuumust juurde ja pruunista nhk krõbedaks ja pruunista fileed ümberringi. Tõsta fileed 10 minutiks 200C ahju. Kui pannil tugevalt praed, ei ole vaja fileesid üldse ahju panna. Filee peab jääma roosakas-punakas ja pehme.

Serveerimisel panin vaagnale kõigepealt apelsinifileed, valasin põhja natuke kuuma kastet ja selle peale fileetükid. Kõige peale karamelliseeritud apelsinikoored. Kaunistuseks piparmündi tipud. Tähtis on kõike kuumalt serveerida. Kastme ja köögiviljad võib varem valmis teha ja vahetult enne serveerimist kuumutada. Köögiviljadele lisa tükk võid, mis sulades jätab kena läikiva katte. 

Head katsetamist!

Comments

Popular Posts