Kreemjas kõrvitsarisoto

Suur aitäh Rocca al Mare kooli kokandusõpetajale Kaie Meile selle retsepti eest.

Kogus neljale:

  • 1 väiksem porru või suurem mugulsibul
  • oliiviõli
  • 200g abrorio riisi
  • 2 dl värskelt pressitud apelsinimahla
  • 250g muskaatkõrvitsat
  • 1 tl kuivatatud rosmariini
  • soola, tšillihelbeid
  • 75g mascarponet
  • 100g parmesani või parmesanilaadset juustu (nt Valio Forte)
  • 1,5l kana- või köögiviljapuljongit
  • Serveerimiseks peterselli
Koolis tehti puljongikuubikust ja kogu roog valmis kiire 45 minutiga! Kodus aega ettevalmistusi teha rohkem ja saab puljongi ise keeta. Kanapuljongi keetmiseks osta kondiga kana, kasutan tavaliselt kana poolkoibi. Võtan naha ära, et vähendada rasva. 2-3l puljongi keetmiseks kasutasin 8 kana poolkoiba. Puljongisse läheb:
  • kondiga kana
  • porgandit
  • sellerit
  • sibulat
  • loorberi leht
  • must terapipar
  • porru tumeroheline osa
Puljongit keetes lase kana veega keema ja koori vaht. Pane veega nõu poti kõrvale, kuhu koorimiskulpi kasta. Kui vahtu enam ei tule, lisa hakitud köögivili ja maitseained. Keeda 1,5h tasasel tulel. Kurna. Kui risotot hakkad tegema, lase puljong uuesti kuumaks. 

Kõigepealt valmista kõik ette. Haki porru väikesteks tükkideks, kõrvits 1cm kuubikuteks, riivi juust, pressi apelsinimahl (võid lihtsalt pigistada kahvel poolde apelsini sisse lükatud ja seda keerates). 

Soojenda ahi 200C. Sega tükeldatud kõrvits rosmariini, soola, tšillihelveste ja oliiviõliga. Pane ahjuplaadile ühe kihina ja küpseta kuldpruuniks. 

Kuumuta pannil oliivõlis porru soolaga kuid ära pruunista. Kui porru on pehmenenud, lisa riis. Sega paar minutit ja lisa apelsinimahl. Lase mahlal riisi imbuda. Seejärel lisa kulbi haaval puljongit. Oota kuni puljong riisi paisutab ja lisa siis järgmine täis. Maitse toitu, kui see on apelsinide hapususe tõttu hapukas, lisa suhkrut. Kui riis on valmis, lisa mascarpone, 2/3 küpsenud kõrvitsast, osa parmesanist ja sega. 

Serveeri kuumal taldrikul ning pane peale ülejäänud kõrvitsat, parmesani, värsket hakitud peterselli ja nirista peale oliiviõli. 

Kui midagi üle jääb, siis soojenda kuumas ahjus portsjonite kaupa.










Comments

Popular Posts