Tai köök: kookospiimasupp kana ja seentega ehk Tom Kha (taimetoidu variant tehtav)

Tom - supp
Kha - galangal

Rikkaliku maitsega supp Tai köögist. Tavaliselt on see tehtud kanafileega. Taimetoitlased võivad asendada kalakastme sojakastmega (4 spl kalakastet = 1 spl sojakastet) ja kanafilee porgandi, pikkade ubade ja suhkruhernestega. Suppi õppisin valmistama kokanduskursusel Lõuna-Tais ja retsept on ka sealt. 

Kogus neljale:
  • 800ml kookospiima
  • 300ml puljongit (kana või köögivilja puljong)
  • 12 galangali viilu (Eestis värsket ei leidnud, kasutasin kuivatatud viile ja pulbri kujul)
  • 3 vart sidrunheina (Eestis müüakse värsket, kuid on olemas ka kuivatatud ja pulbristatud)
  • 8 kafrilaimi lehte (inglsk: kaffir lime leaves, Eestis müüakse kuivavatult tervetena)
  • 3 pisikest tšillit (kuna neid ei olnud, siis kasutasin kuivatatult ja lisasin suure punase tšilli viilutatult)
  • 4 pisikest Tai punast sibulat (Eestis poes ei olnud, ei kasutanud)
  • 300g kanafileed
  • peotäis pikki ube (originaalretseptis neid ei olnud, kodus aga lisasin)
  • 1 keskmine valge sibul
  • 4 spl kalakastet
  • 3-4 tl pruuni suhkrut
  • 1/4 tl soola
  • 3 keskmist tomatit
  • 2 rohelist sibulat
  • 3-4 spl värsket laimimahla
  • värsket koriandrit kaunistuseks

Tai köögiviljapuljong:
  • 2 liitrit vett
  • 1 sibul
  • 2 koriandri juurt noaga lömastatud
  • 5 viilu valget redist
  • 10 musta pipart
  • 5 küüslauguküünt
  • 5 shitake seent
  • pool porgandit viilutatud
Keeda 30 minutit. 


Tegin sellise kanapuljongi:
  • 2 liitrit vett
  • kondiga kanaliha 2-4 kintsu/4-6 poolkoiba - sõltub kui intensiivset tahate (ilma nahata jääb parem, vähem rasvane)
  • 1 sibul
  • 10 musta pipart
  • 5 küüslauguküünt
  • 2 sidrunheinavart (lömastatud ja juppideks lõigatud)
  • 1 porgand
Keeda 1,5h. 


Kuidas teha:
  1. Keeda puljong varem valmis. 
  2. Valmista ette kõik komponendid. Haki kanafilee õhukesteks viiludeks. Lõika tomatid sektoriteks ja puhasta seemnetest ja vedelikust. Lõika sibulad sektoriteks ja sektorid pooleks. Lõika roheline sibul 3-5 cm juppideks. Mõõda kalakaste ja suhkur kausikesse. Lömasta sidrunheina varred ja lõika 5 cm juppideks. 
  3. Pane kookospiim koos puljongiga potti keema. Lisa galangal (ei saa asendada ingveriga, maitse on väga erinev), kafrilaimi lehed, tšilli, sidrunhein ja Tai punane sibul. Keeda 6 minutit. Aega võta sellest hetkest, kui supp keema läheb. Maitse. Kui supp on saavutanud sinu jaoks paraja vürtsikuse, saad tšilli välja võtta. 
  4. Lisa kanafilee, sibul, kalakaste ja suhkur. Keeda väikese mulliga 2 minutit. Arvesta, et kui kanafilee on sees, ei saa suppi enam kaua keeta, kuna kanafilee läheb kõvaks. Seega muud maitsed peaks juba paigas olema. Maitse ja lisa vajadusel soola. 
  5. Lisa tomatid ja keeda veel 20 sekundid. Tõsta pott tulelt. 
  6. Lisa rohelised sibulad ja laimimahl. Pane alguses natuke vähem laimimahla kui retseptis ette nähtud ja maitse. Võibolla on juba piisav. 
  7. Serveerimisel pane värske koriander otse kaussi. 
  8. Traditsiooniliselt serveeritakse supp jasmiiniriisiga, aga Eestlased üldiselt söövad ilma riisita. Traditsiooniliselt ei ole ka see supp väga vürtsikas. Peamised esiletulevad maitsed on magus ja hapu, soolasus on vähem tähtis. 
Laimimahla ei tohi lisada keetmise käigus. Kookospiim läheb tükki ja laimimahl läheb tugevaks ja hapuks ja kaotab värskuse. Liiga vara tomati lisamine tähendab seda, et tomat keeb supi sisse. Kui sul on pehmed tomatid, lisa need siis, kui supp on tulelt võetud. Roheline sibul kaotab keedes maitse, lisa kindlasti lõpus. 


Puljong tasub ise keeta. Kujutan ette, et puljongikuubikut kasutades maitseb kogu roog nagu puljongikuubik. Puljongit on vaja ka teiste Tai toitude kastmetesse ja seda saab säilitada mõne päeva külmkapis või sügavkülmas jääkuubikunõus. 


Komponendid värskena Tai kokanduskursusel:



Kahe inimese supi sisse:



Puljong kodus:



Valmis supp kodus:


Comments

Popular Posts