Tai köök: aurutatud kala laimi, küüslaugu ja tšilliga
Sõime Tais imehead aurutatud punast riffahvenat (red snapper) sidruni, küüslaugu ja tšilliga. Aimasime, et kastmes oli ka kalakaste ja puljong. Otsisin internetist ja leidsin retsepti, mis on videona mugavalt siin https://www.youtube.com/watch?v=stIzBl9vQo4. Tais ei olnud koriander kastmesse hakitud, vaid taldriku serval. Muus osas tuli maitse küll väga sarnane.
- 1-2 kilone valge kala (kasutasime siiga, sobiks hästi ka nt meriahven)
- 5 vart värsket sidrunheina aurutamiseks (Rocca Rimis on olemas)
Kaste:
- 1 tass kanapuljongit
- 2 supilusikatäit palmisuhkrut (rafineerimata roosuhkur sobib ka)
- 8 supilusikatäit laimimahla
- 6 supilusikatäit kalakastet
- 2 küüslaugupead
- maitse järgi pikad punased tšillid (2 tk)
- värsket koriandrit
- hiina sellerit (videos pani kala alla dekoratsiooniks, Eestis poodides ei leidnud ja Tais serveeriti ilma)
Lõika kalale mõlemale poole paari sentimeetrise vahega sälgud, kõhtu taotud sidrunhein ja pane tervena küpsema. Kasutasime auruahju, videos on aurutatud suurel vokipannil ja kui neid variante ei ole, siis ilmselt õnnestub roog ka lihtsalt ahjus fooliumis küpsetatud kalaga. Ahju niiskuse tõstmiseks lisa ahju põhja anum veega.
Kastme jaoks soojenda kanapuljong ja sulata sinna sisse palmisuhkur. Haki küüslauk, tšilli ja koriander peeneks ja sega kõik kastme komponendid kokku. Kui kala on küps, tuleb kala liha kergelt luude küljest lahti. Jälgi, et ei küpsetaks üle. Serveeri kala vaagnale (ilusam on nii, et terve kala mahub ära, ära foto järgi nõud vali), pane kaste kalale peale ja valmis ongi. Fotol on saba lõigatud, kuna see ei mahtunud auruahju. Serveerisin supitaldrikutest väikesed maitsmiskogused. Pane lauale supilusikad ja kahvlid.
Comments
Post a Comment