Küpsisekook ja teised sünnipäevatoidud
40 tükilise küpsisekoogi jaoks kulub:
10 pakki ehk 160 klassikalist Kalevi küpsist
1,5kg hapukoort
immutamiseks ca 750ml piima
Kakaoglasuur:
400g võid
16 spl tuhksuhkrut
8 spl küpsetamiseks mõeldud magustamata kakaopulbrit
8 spl piima
2 spl konjakit
2 tl sidrunimahla
Lao kiht küpsiseid, kastes küpsised eelnevalt piima sisse ja pritsi veel lisaks natuke piimaga. Määri 500g hapukoor ja tee niimoodi ka ülejäänud kihid. Tornis 4 kihti küpsiseid ja viimasele kihile enam hapukoort peale ei pane, vaid kakaoglasuuri.
Glasuuri tegemiseks sulata keskmisel temperatuuril või ja lisa tuhksuhkur, kakaopulber ja piim. Kui segu on ühtlane, lisa temperatuuri ja lase mulliga keema. Lisa konjak ja sidrunimahl. Lase mulliga keeda lühidalt, kui glasuur voolab ühtlase joana puulusikalt, on see jahutamiseks valmis. Jahuta segades. Glasuur pakseneb ja enne täielikku paksenemist vala see koogile. Viimane tahkumine toimub koogil, kuid glasuur päris kõvaks ei lähegi ja jääb mõnus. Kui glasuuri peal on rasvakiht, siis lisa tuhksuhkrut juurde. Kui glasuur on liiga paks, siis võid või piima.
Lisan siia ka pulgakookide pildi. Retsepti ei kirjuta, kuna koogikesed küpsetas valmis õde. Minule jäi ainult kaunistamise rõõm. Vajalikud on spetsiaalsed vormid.
Panen kirja ka ema kartulisalati retsepti, mida kiitsid nii suured kui pisikesed. Ilma kogusteta:
- keedetud kartulid
- värske kurk
- keedetud munad
- Doktorivorst
- Majonees ja hapukoor (pooleks)
- Sool ja suhkur (pooleks)
Comments
Post a Comment