Kodused kaneelirullid pärmitaignast
Kaneelisaiu küpsetas minu vanaema ja juba lapsena hakkasin neid ise ka tegema-armastama.
Tainas 2 plaaditäie jaoks:
- 50g pärmi
- 500ml piima
- 100g võid
- 1,5tl soola
- 1dl suhkrut
- nisujahu ca 600g või rohkem
Määrimiseks:
- 100g võid
- mõnuga suhkrut ja kaneeli
- 1 muna võõpamiseks
Taigna tegemiseks soojenda piim selliseks, et sõrm sisse pannes oleks mõnusalt soe ja või piima sees ära sulaks. Pärm pane suhkruga kaussi ja lase pärmisl sulada, seda suhkruga segades. Kui kasutad kuivpärmi, sega kuivpärm jahu hulka. Sega taigna komponendid kokku järk-järgult jahu lisades. Jahu peaks panema nii palju, et tainas hakkab sõtkudes käte küljest lahti tulema. Jahu tuleks panna võimalikult vähe, siis tulevad pehmemad saiad. Sõtku tainas ühtlaseks palliks ja jäta rätiku alla tunniks ajaks kerkima. Võib ka kauemaks jätta kerkima, mida pikem aeg seda jahedamat ruumi kasuta. Sõtku siis tainas uuesti alla enne rullimist. Raputa üle jahuga nii laud, tainas kui ka taignarull. Sulata pliidil ülejäänud või. Rulli tainas piklikult laua peale laiali ja määri üle korraliku kihi sulavõiga. Raputa ohtralt suhkrut ja kaneeli servast servani. Keera tainas rulli, lõika viiludeks ja pane küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile nii, et vajutad alt rullid kokku ja peale tekib roosi kuju. Pintselda roosid lahtiklopitud munaga. Küpseta ca 15 minutit 200C ahjus.
Kui on rohkem kui 5 sööjat, tasub teha juba topeltports, sest nende saiadega on nii, et kui sööma hakata siis võib sööma jäädagi.
Kui on rohkem kui 5 sööjat, tasub teha juba topeltports, sest nende saiadega on nii, et kui sööma hakata siis võib sööma jäädagi.
Comments
Post a Comment