Tummisemad kodused toidud ehk mida head vahepeal teinud

Guljašš



Katsetan esimest korda Naine24 portaalis toodud retsepti. Oli parajasti tummisema toidu isu ja kuna retsepti autoriks ungarlanna, siis proovisin. Huvitav oli teha suppi nii, et ei tea kuidas asi peaks üldse maitsema lõpuks. Tuli täitsa hea ja oli järgmisel päeval soojendatult veel parem. Kopeerin retsepti siit. Selle supi keetmisel on oluline aega võtta ja lasta supil podiseda, kiiresti veiseliha pehmeks ei saa ja maitsed välja ei tule. 



Neljale
• u 400 g väikesteks kuubikuteks lõigatud veiseliha
• 2 hakitud sibulat
• 1 purustatud küüslauguküüs (võib ka rohkem)
• veidi soola
• 1 sl Ungari magusat paprikapulbrit
• 1 väike ratasteks lõigatud porgand
• 1 väike tükeldatud pastinaak
• 1 väike hakitud sellerivars
• 1 väike punt värsket peterselli (sobib ka kuivatatud)
• 2-3 kuubikuteks lõigatud kartulit
• 1 kooritud ja tükeldatud tomat
• tibake jahvatatud (vürts)köömneid
• 1 roheline piprakaun (Ungaris on see peaaegu kollane)
Kuumuta potis õli ja prae sibul kuldseks. Lisa lihakuubikud, kata kaanega ja hauta u 10 minutit. Jälgi, et sibul ära ei kõrbeks. Kui liha tundub kuiv, lisa 1-2 sl vett. Lisa sool, küüslauk ja köömned, sega ja lisa 2,5 dl vett.
Lase tasasel tulel podiseda 40 minutit, kuni liha hakkab pehmemaks muutuma. Sega aeg-ajalt ja lisa vajadusel veidi vett, et liha poti külge ei hakkaks. Vedelik ei tohiks aurustuda.
Lisa lihale paprikapulber, porgand, pastinaak, seller ja petersell ning keeda tasasel tulel 30 minutit, kuni liha on peaaegu pehme. Lisa kartul, tomat ja pipar ning u 7,5 dl vett. Keeda kaane all tasesel tulel, kuni kartulid on pehmed.

Pannkoogid kohupiima, mustikate ja metsmaasikatega


Juba hävitame sügavkülmast talvevarusid. Ega siin erilist retsepti ei olegi, lihtsalt head asjad kokku pandud. Kohupiimapasta ostan maitsestamata 5% ja segan ise suhkruga. Pannkoogitaigna segasin kokku täiesti tunde järgi asju kaussi valades: munad, suhkur, sool, mahe toorpiim, vesi, pannkoogijahu, nisujahu. Praadisin võiga. Selles on küll oluline maitsevahe, kas praadimisel kasutada võid või õli. Võiga pannkookidel on hea magus maitse. Pannkookide praadimisel saab hakkama ka  võiga aga muidu suurematel kuumustel praadimiseks on hea kasutada gheed ehk siis võist on alles jäävat rasvainet kui muu eraldada. Selle tegemiseks kuumuta või kastrulis madalal kuumusel ja luba ainetel üksteisest eralduda. Vala kollane vedelik ehk rasvaine purki ja säilita kaua tahad :)








Comments

Popular Posts